Nieuwe regels voor de Stromer speed pedelec 2017

Vanaf 1 januari is de nieuwe wetgeving voor het gebruik van de speed pedelec van kracht. Dit betekent dat er verschillende dingen zijn veranderd en of gaan veranderen. De meest besproken regel is de helmplicht, maar er zijn ook andere veranderingen. In dit artikel willen we in het kort de  nieuwe regels uitwerken, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Speed pedelec: het begrip

Als eerst een korte uitleg over het ´nieuwe´ begrip speed pedelec. Het woord is ontleend aan de Engelse taal, waarbij speed voor snelheid staat en pedelec een samenvoeging is van de twee woorden pedal en electric. Vrij vertaald is het dus een snelle elektrische fiets. De snelheid van deze fiets wordt bepaald door de inspanning of trapkracht die u zelf zet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bromfiets wat een ´zelf´rijdend voertuig is. De maximale toegestane snelheid waartoe de Stromer speed pedelec ondersteuning mag bieden is 45 km per uur. Hiervoor is het kenteken veranderd naar een gele kleur, waardoor we nu te maken krijgen met de regels voor de bromfiets.

De regels tot 31 december 2016

Voor 2017 golden er andere regels voor het gebruik van de Stromer speed pedelec. Deze viel namelijk onder de regelgeving van de snorfiets (blauw plaatje). Dit had te maken met het feit dat de Stromer speed pedelec ´zelf´rijdend is met een snelheid tot 20 km per uur. Vergelijk dat met bijvoorbeeld de vroegere Spartamet. Het betekende ook dat er geen helmplicht was, maar een helm advies. Verder moest de bestuurder in het bezit zijn van een AM rijbewijs en was de plaats op de weg het fietspad met de daarbij beperkende snelheidslimiet.

Uw fiets aanpassen voor de nieuwe regels?

U heeft uw fiets gekocht voor 2017, dus wat moet u nu doen? voorlopig nog even niets het is namelijk zo dat het RDW de uitvoering van de regelgeving zelf gaat coördineren. Tussen 1 januari en 1 februari krijgt u een brief van de RDW. Daarin wordt u geïnformeerd over de komende verandering. Namelijk het omwisselen van de blauwe kentekenplaat naar de nieuwe gele kentekenplaat. Heeft u voor 1 maart 2017 nog geen bericht gehad van de RDW? Dan moet u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RDW (telefoonnummer: 0900 0739).

De nieuwe kentekenplaat voor uw Stromer speed pedelec kunt u vervolgens verwachten tussen 1 mei en 17 juni 2017. 3 weken voorafgaand aan het toesturen van de kentekenplaat krijgt u bericht van het RDW wanneer dit zal plaatsvinden. Het nieuwe kentekenbewijs wordt los van de plaat verstuurd om fraude te voorkomen. Deze nieuwe gele kentekenplaat dient u voor 1 juli 2017 te monteren, en het oude blauwe plaatje dient u terug te sturen naar het daarbij vermelde adres van het RDW. De oude kentekenkaart kunt u vervolgens zelf vernietigen. Deze wijziging is verder kosteloos, u dient er alleen zelf zorg voor te dragen dat het voor 1 juli is gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *