Politie controleert op opgevoerde e-bikes

In zowel Engeland als Duitsland is de politie bij dealers aan het controleren of ze opvoerkits of tuningsetjes voor e-bikes verkopen, of zelfs compleet opgevoerde elektrische fietsen. Met deze checks proberen ze inzicht te krijgen in de handel in opgevoerde fietsen. Het gaat dan om de fietsen die niet geregistreerd staan als speed-pedelec, maar toch sneller dan 25 km/u gaan. Op dit moment zijn er twee categorieen. De ‘gewone’ elektrische fiets die is begrenst op 25 km/u en de speed-pedelec, die vaak pas stopt met ondersteunen bij een snelheid van 45 km/u.

Die snelle e-bikes vallen voor de wet onder de categorie ‘snorfietsen’. Dat betekent dat ze een kentekenplaatje nodig hebben en de bijbehorende verzekering. Veel bezitters van de ‘gewone’ elektrische fiets willen graag ook iets meer snelheid. Dat kan door met hulp van een simpel stukje elektronica de begrenzer te omzeilen waarna de motor ook als je de grens van 25 km/u passeert vrolijk door blijft gaan. Er zijn diverse webshops die deze ‘dongles’ aanbieden, vaak inclusief een handleiding waarmee je de modificatie zelf kunt uitvoeren. Er wordt dan meestal bij vermeld dat het niet meer toegestaan is om nog op te openbare weg te fietsen. Aangezien daar, in ieder geval in Nederland, nog nauwelijks controle op is lijkt het meerendeel van de kopers zich daar weinig van aan te trekken. Dat je verzekeringstechnisch de pineut bent bij een ongeval wordt in de overwegingen kennelijk niet meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *